Mit tehetsz, ha a gyermek elutasítja az angolt?

Mi van akkor, ha a gyereked, aki eddig szívesen játszott, énekelt angolul, egyszer csak hátat fordít és nem akar angolul kommunikálni? Befogja a szádat, közli, hogy magyarul beszélj, mert ő nem kíván angolul játszani.

Mit tehetsz, ha a gyermeked elutasítja az angolt?

Nem kell egyből pánikolni, türelem és némi átgondolás, szervezés szükséges! 🙂

A kétnyelvű családok többségénél eléggé elterjedt jelenség, hogy a gyerek nem akar a kisebbség (jelen esetben az angol) nyelvén beszélni. Egy bizonyos ponton a gyerek rájön, hogy melyik nyelven tudja a leghatásosabban és a legkisebb erőfeszítéssel megértetni magát. Nem azért bojkottálja, mert Veled van baja, vagy mert nem jól csinálod, esetleg káros lenne számára a második nyelv, az angol. Egyszerűen természetes dolog, hogy egy idő után rájön, hogy több nyelven is tud beszélni, és azt használja, amelyik neki kényelmesebb!

Semmiképpen ne éld meg kudarcként, ne érezd rosszul magad!

Mint írtam, a kétnyelvű családok többségénél előfordul, és teljesen normális, hogy a gyermek egy időre bojkottálja az angol nyelvet és nem akar beszélni, játszani. Ennek több formája is lehet, ismerek olyat is, akinek a gyereke hisztiben tört ki, amikor Anya megpróbált angolul beszélni vele….
Az, hogy kinél mennyi ideig tart, változó. Egy viszont biztos, idővel elmúlik! Ehhez türelem kell, hogy ki tudd várni!
Különösen akkor lehetséges, hogy visszautasítja a nyelvet a gyereked, ha idősebb korban kezdted bevezetni nála az angolt, mivel ilyenkor már frusztrálhatja is, hogy nem ért bizonyos dolgokat, ezért hárít.
Ne akard erőltetni, mert azzal az ellenkezőjét éred csak el. Az angolozás legyen továbbra is szórakozás és játék! Ha a gyerek azt érzi, hogy kötelező szagú vagy elvársz tőle dolgokat, akkor azt is megérzi és nem lesz partner az angolozásban.

Próbáld kideríteni az okokat!

Ha nem szeretné az angol nyelvet használni, akkor próbáld kideríteni, hogy mi lehet az oka. Ahány gyerek, annyiféle variációs lehetőség van arra vonatkozóan, hogy mi lehet a háttérben. 🙂

 • Milyen gyakran használjátok az angolt? Minél többet használjátok a mindennapok során az angolt, annál természetesebb lesz a gyermek számára, hogy ez is a kommunikáció nyelve, s ő is szívesen fogja használni, hiszen szokásként alakult ki nála és ez is egy plusz kapocs köztetek.
 • Mennyi idős a gyermeked? Mennyi idős volt, amikor bevezetted az angolozást? Ahogy említettem, ha óvodás kor körül kezdted az angollal ismertetni, akkor előfordulhat, hogy nem fog neki tetszeni. Ilyenkor jó szolgálatot tehet egy angol nyelvű báb, akivel angolul beszélgethet. Csinálhattok egy angol nyelvű sarkot is a lakásban, ami Angolországot jelenti, ha oda utaztok, akkor angolul beszéltek.
 • Kitől hallja az angolt? Csak Te beszélsz vele angolul? Ha természetes számára, hogy az utcán, a szomszédban, vagy az iskolában mástól is hallja az angolt, akkor nem lesz számára fura, hogy miért csak Te szólsz hozzá angolul. Érdemes lehet kipróbálni egy angol nyelvű foglalkozást, összejárni a barátokkal és angolul beszélni, hogy mástól is hallja a nyelvet.
 • A Te anyanyelved az angol vagy a magyar? A gyereked teljesen tisztában van vele, hogy Te mindkét nyelvet beszéled, azt is tudja, hogy melyiket inkább. Rendesen vissza is tud élni vele, hiszen tudja, hogy úgyis megérted, ha nem angolul szól hozzád.
 • Mi a környezet nyelve? Ha a környezet nyelve nem az angol, akkor neki természetes, hogy a többségi nyelven beszél. A többség által használt nyelvet fogja ő is beszélni.
 • Milyen a hozzáállásod az angolozáshoz? A gyermek azt is megérzi, ha Te erőlteted, akkor biztosan ő is vissza fogja utasítani. Nagyon érzékeny receptoraival kiszúrja, ha Neked gondod van az angollal és nem is szívesen beszélsz, játszol vele… Esetleg nem ezt szeretnéd neki elsődleges nyelvnek… Először magadban tisztázd, hogy mi a  célod, hova szeretnél eljutni, mik a terveid és mi a szereped neked a játékos angolozásban.
 • Óvodát vagy iskolát kezdett? Amikor új közösségbe kerül a gyerek, akkor szintén azt a nyelvet fogja inkább használni, amivel ott találkozik. Ha ez nem az angol, akkor az otthoni napi egy-egy órás angol beszélgetések háttérbe fognak nála szorulni, mivel a gyerek nem akar ezzel kitűnni a társai közül, nem szeretnek különbözőek lenni. Megoldás lehet, ha kétnyelvű óvodát vagy iskolát választotok neki.
 • Történt-e olyan esemény, amit negatívan élhetett meg? Költözés, óvoda- vagy iskolaváltás, családi esemény, amit a gyermek nem szeretett volna, de nem lehetett elkerülni. Ezek is mind hathatnak arra, hogy nem szívesen szólal meg angolul, főleg, ha ehhez a nyelvhez is köze van.
 • Vannak olyan esetek is, amikor látszólag semmi különösebb oka nincs annak, hogy visszautasítja a nyelvet, egyszerűen csak próbálja a határait feszegetni ebben is, a dackorszak velejárója, hogy ellenkezik. Illetve rájött, hogy a kényelmesebb nyelvet is  használhatja. 🙂
 • Egyébként pedig annyi oka lehet a visszautasításnak, mint ahány gyermek a világon van….

Megoldások:

 • Gondold át újra, hogy hova szeretnél eljutni, mi a célod az angollal?
 • Ha szeretnéd, hogy a gyermeked mindkét nyelvet aktívan használja, akkor Neked is aktívan kell használnod nap, mint nap. Fontos, hogy a gyereknek természetes késztetése legyen arra, hogy ő is beszéljen angolul! Részesüljön elegendő angol nyelvi ingerben! A gyermek belső motivációjának fenntartására olyan módszereket keress, amivel olyan érzése lesz, hogy neki szüksége van az angolra, hogy megértesse magát! Vond be azokba a tevékenységekbe, amiket angolul végeztek! Érezze magát hasznosnak! Fontos a pozitív megerősítés! 
 • Mutasd meg a gyerekednek, hogy az angol nyelv a kommunikáció eszköze, amivel más emberekkel tud beszélgetni. Motiváljuk a gyereket, hogy szívesen akarja használni az angolt, teremtsünk olyan helyzeteket, ahol használhatja.
 • Hívjatok magatokhoz kétnyelvű családokat látogatóba, vagy angol nyelvű rokonokat, ha vannak ilyenek!
 • Ha megteheted, kereshetsz a gyerek mellé angol nyelvű bébiszittert, vagy (anyanyelvű) beszélőt, angol nyelvű pedagógust, hogy mástól is hallja az angolt, ne csak Tőled.
 • Ha tehetitek utazzatok a célnyelvi országba, vagy olyan helyre, ahol angolul kell kommunikálni, hogy megértessétek magatokat!
 • Keress angol nyelvű játszócsoportokat, ahol gyerekek között lehet! Még jobb, ha olyan csoportot találsz, ahol angol anyanyelvű gyerekekkel beszélgethet!
 • Olvassatok angol mesekönyveket! Keresd meg a kedvenceit angolul is!
 • Hallgassatok angol gyerekdalokat, slágereket!
 • Nézzetek angol nyelvű meséket, filmeket!
 • Keressetek online angol nyelvű játékokat!
 • Keressetek az interneten a célnyelven a gyerek érdeklődésének megfelelő oldalakat!

A legnépszerűbb módszer, hogy úgy csinálsz, mint aki nem érti, hogy mit mond a gyerek. Én is szoktam tanácsolni, bár nem nagyon működik a dolog, hiszen a gyerek úgyis tudja, hogy érted, hiszen már rájött, hogy több nyelvet is beszélsz, ráadásul még megpróbálod be is csapni. A gyerekek többsége vagy nem hiszi el vagy nem érdekli őket, hogy azt mondod, nem érted. A „nem értem mit mondasz” helyett jobb megoldás, ha megismétled angolul is, hogy mit mondott. Így neki nem kell angolul beszélnie, viszont nem szakítja meg a kommunikációt.

Ahány gyerek, annyi megoldás is létezik, hiszen szerencsére nem vagyunk egyformák, így minden esetben érdemes felkutatni az okokat és az alapján dönteni a folytatásról! Vannak olyan gyerekek, akik „csak” az otthoni angolozást utasítják vissza és csoportban aktívak, olyanok is vannak, akik a csoportban bojkottálják a játékot, otthon pedig önfeledten lehet velük angolozni.

Vannak azonban általános megoldások is a fentieken kívül, amelyek minden esetben lényegesek:

Soha ne kényszerítsd!

Használd sokat az angol nyelvet, beszélj hozzá és legyen továbbra is a mindennapok része, de legyen elég, hogy hallja, nem kell válaszolnia, ha nem akar.

Ne ess kétségbe, ne ostorozd magad, idő kérdése és elmúlik az ellenállás!

Ne add fel! Ne engedj neki! 🙂 A lehető legjobbat teszed a gyermekednek azzal, hogy angolul is beszélsz hozzá! Kitartás és minden visszakerül a régi kerékvágásba, később ő fogja megköszönni, hogy foglalkoztál vele!

Legyen szórakozás és játék az angolozás! Ne érezze rajtad, hogy stresszelsz, amiért ő hárít! 

Don’t give up and have fun! 🙂

Kép forrása: www.freedigitalphotos.net (arztsamui)

Fürész-Mayernik Melinda

Fürész-Mayernik Melinda

Angol Kalauz program alapítója

Az Angol Kalauz – Kisgyermekkori angol nyelvi nevelési program alapítója, a módszertan kidolgozója és az angolkalauz.hu cikkeinek és oktatóanyagainak szerzője Fürész-Mayernik Melinda. Két kisgyermekét neveli magyarul és angolul, a játékos angol nyelvi fejlesztéshez nyújt segédanyagokat kisgyermekes szülőknek és pedagógusoknak. 2008 óta foglalkozik gyerekekkel (matemaitka-angol szakos tanító), szakértői cikkeit megtalálod szülőknek és pedagógusoknak szánt online és print magazinokban, találkozhattál a nevével rádióban és televízióban is. Programját az ország több óvodájában alkalmazzák, foglalkozásvezetői erősítik a csapatot, melynek küldetése, hogy a gyerekek megtapasztalhassák a játszva angolozás élményét, hogy később szívesen és gátlások nélkül beszéljenek angolul. Módszertani-gyakorlati könyveit az ország több óvó- és tanítóképzőjén ajánlott kiadványként tartják számon.

Keresd a játékos angolozáshoz, kétnyelvű neveléshez kapcsolódó napi tippeket a Facebook oldalon is:

www.facebook.com/angolkalauz

Mondókázz gyermekeddel angolul!


Az Angol kalauz a mondókák világába című könyv segít! Több, mint 300 angol nyelvű mondóka és gyermekdal az eljátszásukhoz szükséges magyar nyelvű gyakorlati  tanácsokkal! A British Council Családi angol programja és Vida Ágnes (Kismamablog) ajánlásával!

Exkluzív támogatás: Hogy soha ne érezd magad egyedül a kétnyelvű nevelésben, játékos angolozásban!


AZ ANGOL KALAUZ KLUBTAGSÁG ABBAN SEGÍT, HOGY GYERMEKE(I)D JÁTSZI KÖNNYEDSÉGGEL MÉGIS HATÉKONYAN, AZONNAL HASZNÁLHATÓ ÉS KIPRÓBÁLT SEGÉDANYAGOKKAL NEVELHESD KÉTNYELVŰEN!

Angolozik a család – Kétnyelvű nevelés a gyakorlatban


Szülői kézikönyv a kétnyelvű nevelés, játékos angol nyelvi fejlesztés gyakorlati megvalósításához Magyarországon

Legyen az otthoni angolozás, kétnyelvű nevelés élmény, közös családi program, mellyel hatalmas lehetőséget adsz gyermekednek, hogy az angol nyelvet szívesen és jól beszélje!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Ez a weboldal sütiket (cookie) használ a lehető legjobb felhasználói élmény érdekében. A weboldal további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ az adatkezelésről: https://angolkalauz.hu/adatvedelmi-tajekoztato/

Bezárás