Ma van Dr. Seuss születésnapja. Mit jelent ez és ki ő?

Dr. Theodor Seuss Geisel (1904. március 2- 1991. szeptember 24.)  német származású, amerikai író, karikaturista, aki több, mint 60 gyerekkönyvet írt verses-mesés formában, illetve ő készítette ezeknek a könyveknek az egyedi, kissé fura, mással össze nem keverhető illusztrációit is. A mesék nyelvezete egyszerű, könnyen érthető és kevés szókincsből áll, ezért olvasni tanuló gyerekeknek ideális.

Az egyik leghíresebb filmadaptációja a Grincs, de több meséjét is filmre vitték, illetve készült belőlük animációs mese is.

Dr. Seuss születésnapján (március 2-án) minden évben megrendezik a Nemzeti “Read Across America” napot, amelyet Dr. Seuss napnak is hívnak. Az első Nemzeti Read Across napot 1998. március 2-án tartották, mely kezdeményezést az Országos Oktatási  Szövetség indított. Ha ez a nap hétvégére esik, akkor az ehhez legközelebb eső iskolai tanítási napon tartják. Dr. Seuss születésnapja egyet jelent az olvasás napjával. Ezen a napon az Egyesült Államokban az olvasást ünneplik, motiválják a gyerekeket és a felnőtteket az olvasásra! Iskolák, könyvtárak és közösségi centrumok szerveznek programokat az olvasás köré.

Talán a legismertebb meséje a Thet Cat in the Hat, s ebből kifolyólag a piros-fehér színű kalap szintén hozzánőtt az eseményhez, a gyerekek ezen a napon ilyet viselnek.

Dr. Seuss mesekönyvek:

  • The Cat in the Hat
  • Fox in Socks
  • Scrambled Eggs Super!
  • Hunches in Bunches
  • On Beyond Zebra!
  • Oh, Say Can You Say?
  • If I Ran the Circus

 

Az alábbi linkkel a NEA Read Across America DAy oldalára juttok, ahol megnézhetitek a képeket, hogyan ünneplik az amerikai gyerekek az olvasást.

>>> NEA Read Across America Day

Dr. Seuss honlapján találhatsz az eseményhez kapcsolódó játékos feladatlapokat is:

>>> Dr. Seuss nyomtatható játékok

Illetve a hivatalos honlapon megtalálod a könyveket, videókat, audio fájlokat, játékokat, a szereplőket … egyszóval mindent, ami Dr. Seuss nevéhez köthető:

>>> www.seussville.com

Néhány videó Dr. Seuss meséiből: The Cat in the Hat

 Fox in Socks

Green Eggs and Ham

 

Ne feledd 🙂

“You are never too old, too wacky, too wild, to pick up a book and read it with a child.”

– Dr. Seuss –