Anyák napja az egész világon ünnepelt nap, amikor az anyaságról emlékezünk meg. Felköszöntjük az Édesanyákat és a Nagymamákat is ezen a napon, megköszönve nekik, hogy életet adtak nekünk. Kedves ajándékokat készítünk nekik, kártyát írunk, képeslapot küldünk, édességgel és virággal köszöntjük fel őket.

Már az ókori Görögországban is ünnepelték az anyaságot, amikor Rheának, az istenek anyjának tartottak tavaszi ünnepségeket.

A különböző országokban más és más időpontban ünneplik anyák napját.

Norvégia például februárban, Costa Rica augusztusban, Oroszország novemberben, Panama pedig decemberben emlékezik meg az Édesanyákról.

Magyarországon május első vasárnapján köszöntjük az Édesanyákat.

Anyák napja Angliában

Angliában és Írországban pedig más ünnephez kapcsolódik az Anyák napja. Ott nagyböjt negyedik vasárnapjára esik ez a jeles nap, így ez egy mozgó ünnep, minden évben más napra esik.  Eredetileg a Mothering Sunday nevű vallási ünnepből alakult ki a mai Mother’s Day, Anyák napja. Az 1600-as években keresztény behatást kapott az ünnep, aminek nincs köze a mai anyák napjához.

Húsvét utána negyedik vasárnapon a családjuktól távol dolgozó szolgákat hazaengedték, szabadnapot kaptak, hogy otthon lehessenek az édesanyjukkal és elmehessenek együtt templomba. Ajándékba készítették és vitték el az anyák süteményét, az úgynevezett Simnel tortát.

A Simnel torta egy könnyű gyümölcsös sütemény, amit marcipánnal vontak be és a közepét is marcipánnal töltötték. Hagyományosan a Simnel tortát 11 vagy 12 golyó marcipán díszíti, ami a 11 tanítványt és néha Jézus Krisztust jelképezi.

A legenda szerint a tortát Lambert Simnel-ről nevezték el, aki az 1500-as években VII Henry konyhájában dolgozott.

Ha a képre kattintasz, akkor megtalálod a torta elkészítéséhez a receptet is!

simnel cake

Küldök Neked szeretettel anyák napi verseket, dalokat is! 🙂

>>> Anyák napi versek, dalok

Forrás:

www.mothersdaycelebration.com

www.timeanddate.com

Kép forrása: www.freedigitalphotos.net (Stuart Miles)