Szeretettel mutatom be Nektek Himer Csillát, aki pénzpedagógusként gyermekpénzügyekkel foglalkozik, illetve felnőtteknek is segít a pénzügyeik rendben tartásában, valamint kisvállalkozók üzleti tervének kidolgozásában, pénzügyi rendszerek kialakításában is otthon van (így kerültem vele kapcsolatban én is, a vele való konzultációknak köszönhető a szuper webáruház megszületése, ahol az Angol Kalauz széles termékpalettájából válogathattok a játékos angolozáshoz).

Fogadjátok szeretettel a vele készült interjút!

 • Hány gyermeked van, mi a nevük és milyen idősek?

 

Boldog, három gyermekes anyuka vagyok – most már meglehetősen nagy gyerekekkel. Kata lányom 24 éves, lassan önálló, kirepül a fészekből, Gábor 20 éves elmúlt, első éves egyetemista, kisebbik lányom, Julcsi idén 12 éves lesz, ötödikbe jár.

 

 • Mivel foglalkozol/foglalkozik a vállalkozásod?

 

Lényegében mindennel, aminek csak köze lehet a pénzhez. 🙂 Eredetileg gyerekek pénzügyi nevelésével kezdtem hat és fél évvel ezelőtt. Ez annyit jelent, hogy pénzpedagógusként szülőknek adok tippeket, tanácsokat arra, hogyan taníthatják meg gyermekeiket jól bánni a pénzzel – mindezt úgy, hogy az egész szórakoztató, játékos és könnyed időtöltés legyen szülőnek is, gyereknek is. Mióta a Nemzeti Alaptantervben is hangsúlyosabb szerepet kapott a pénzügyi nevelés, azóta az iskolákban is gyakrabban fordulok elő játékos tanórákat, interaktív foglalkozásokat tartani. És szívesen használják mind otthoni, mind iskolai környezetben a gyerekeknek írt könyveimet is: a nagycsoportos-alsós gyerekeknek a Pénzmesék című mese- és foglalkoztatókönyvsorozatomat, és a 10-15 éves kiskamaszoknak készült Kamaszkassza – Zsebpénzügyi kézikönyvet is.

Ez az első lépcső vezetett el ahhoz, hogy pénzügyi coachként a felnőtteknek is segítek. Pénzpedagógusként ugyanis gyakran szembesültem azzal, hogy a szülőknek hiába mondok szépet és jót, ha nem értik, miről beszélek, miért kellene azt megtanítani a gyereknek, amit éppen javaslok, és miért ragaszkodom hozzá körömszakadtáig, hogy ők járjanak elől jó példával. Ez utóbbira sokszor még akkor sem voltak képesek a szülők, ha képezték magukat, és fejben pontosan tudták, mit kellene tenniük. Pl. gyakori jelenség volt, hogy tudták, milyen fontos lenne családi költségvetést készíteni, vezetni a bevételeket-kiadásokat, mégsem tudták magukat rávenni erre. Ezért kellett keresnem egy olyan eszközt, amivel ezeket a szülőket is át tudtam segíteni ezeken a holtpontokon, tovább tudtam lendíteni a pénzügyi fejlődésüket. Ez lett a coaching. Abban segítek a felnőtteknek, hogy képesek legyenek felépíteni maguknak egy személyes pénzügyi rendszert, és azt hosszú távon működtetni is. Mindezt úgy, hogy nem kell hozzá elvégezniük a közgazdaságtudományi egyetemet.

Innen pedig már csak egy lépés volt, hogy kisvállalkozások pénzügyi rendszereinek kidolgozásával, üzleti modell építéssel és üzleti tervezéssel is ne kezdjek el foglalkozni. Ennek elsődleges oka, hogy a felnőttek között többen is érdeklődtek a vagyonépítés azon módja iránt, amelyet a vállalkozás biztosíthat. Másrészt pedig azért is, mert eredetileg kereskedelmi üzemgazdászként és mérlegképes könyvelőként megvannak a szakmai alapjaim is ehhez. Na, és persze a coaching is jól jön ezen a területen is.

 

 • Mi a vállalkozásod célja, küldetése?

 

A fentiek alapján talán nem meglepő, hogy a fő cél az, hogy megtanítsam azt, hogyan kell úgy bánni a pénzzel, hogy az élmény és élvezet legyen, ne pedig stressz. Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, a pénz soha nem cél, hanem eszköz ahhoz, hogy elérjük a valódi álmainkat, céljainkat. Ezért kell tudnunk a pénzt a helyén kezelni – és nem a pénzszerzésre koncentrálni, hanem arra, hogy ezt hogyan érjük el. Kicsit olyan ez, mint a buddhistáknál. Szerintük ugyanis nem a cél a lényeges, hanem az oda vezető út. Sok igazság van benne.

 

 • Hogyan tudod összeegyeztetni a vállalkozásod a gyerekneveléssel?

 

Most már könnyen, mert a gyerekeim nagyok, sokkal önállóbbak, mint régen. Ez persze nem jelenti azt, hogy egy öt fős család logisztikája és a háztartásvezetés ne venné el sok időmet. Viszont az évek alatt meg kellett tanulnom a feladatkezelést is. (Mindig mondom, hogy időmenedzsment nincs, a nap ugyanúgy mindenkinek 24 órából áll, azon nincs mit menedzselni. A feladatokat viszont lehet.) Ez már csak azért is szükséges volt, mert pénzügyesként nem lehetnék hiteles, ha az időmmel nem tudnék jól bánni. (Röviden: az idő pénz. Hosszabban csak egy külön riportban tudnám kifejteni a témát… 🙂 ) Viszont élvezem a magam-ura-vagyok érzést: ez olyan rugalmasságot ad, ami meglehetős szabadságot ad a munka-magánélet egyensúlyának megteremtésében. Ehhez persze sok döntést kellett meghoznom, de most már összecsiszolódtunk a családommal ezen a téren is. 🙂

 

 • Mik a jövőbeni céljaid (akár rövid- akár hosszú távon)?

 

A vállalkozásom küldetése, hogy évente legalább 100 családot segítsek ahhoz, hogy sínre tegyék a pénzügyi életüket, hátterüket. Ezt elérhetjük a személyes pénzügyeiken vagy a vállalkozásaikon keresztül is.

Távolabbi célom, hogy hozzájáruljak egy olyan új generáció felnövekedéséhez, amelyik tudatosan és jól bánik a pénzzel – és ezzel elkerüli azokat a pénzügyi csapdákat, amelyekbe a szüleik még sajnos belefutottak, és drágán meg is fizettek érte.

 

 • Mi a legszebb dolog a számodra a gyereknevelésben?

 

A meghitt, bensőséges szeretet. Ami családdá tesz minket. Én úgy hiszem, hogy erre a szeretetre legalább annyira támaszkodunk mi is szülőként, mint a gyermekeink. Ez mindnyájunknak ad egy olyan stabil érzelmi hátteret, biztonságot, ami nélkül semmire sem mennénk. Ha ezt a meghittséget kölcsönösen meg tudjuk élni, az olyan élményekkel, érzésekkel tölt fel mindnyájunkat, ami kimeríthetetlen tartalékokkal, motivációval lát el minket az élet bármely területén.

Ami pedig szülőként a számomra legalább ennyire fontos, az a hatásgyakorlás. A tanítás, amit szülőként végzek a gyermekeim életének, személyiségének formálásában. Hatalmas felelősség is, de legalább ennyire szép kihívás is.

 

 • Mi a legnehezebb dolog a számodra a gyereknevelésben?

 

A feladatok kezelése. Egészen jól boldogulok vele, mint azt már fentebb említettem is, de néha jól esik kikapcsolni ezt a zsonglőrködést. 🙂

 

 • Mi az a tipp, amit egy kezdő anyukával megosztanál, hogy könnyebben megbirkózzon a feladattal?

 

Ismerje meg az okos és sikeres emberek alapelveit – aztán igazítsa magára és a családjára. Nincs két egyforma család, nincs két egyforma gyerek – még ugyanazon a családon belül sem! –, szóval mindegy, hogy ki mit mond, neki mi vált be, ritka az, hogy koppintott módszerrel ugyanazt a sikert érhetjük el. Ezért a legjobb tanács, amit adhatok: szabd a családodra az életeteket! Alakíts ki saját rendszert, rutint, szokásokat, hagyományokat is akár – és ne foglalkozz azzal, hogy ez másoknak, akik nem veled élnek, nem tetszik.

 

 • Van-e bármilyen kedves történet a gyereke(i)dről, vállalkozásodról, esetleg a kettő találkozásáról, amit szeretnél megosztani a kezdő anyukákkal?

 

A legkisebb gyerekem imád rajzolni. Egyszer, még ovisként beteg volt, és hosszabb időre itthon volt. Én persze akkor is hol dolgoztam, hol háztartást vezettem – hol őt ápoltam. Ez persze azzal is járt, hogy nem mindig akkor vágyott szórakozásra, amikor azt az én feladataim is megengedték volna. Mikor panaszkodott, hogy nem tudja kivárni, mire végzek, mondtam, hogy jó, akkor segíts, hogy hamarabb készen legyek. Jó, de hogyan? Mondom, rajzolj nekem valami szép képet a blogbejegyzésemhez. Így én megspóroltam a képvadászatot, és haladtam, ő meg értelmesen lekötötte magát. Így mostanra egy komplett malacpersely-kollekció tervei vannak a birtokomban. 🙂 És persze abban a két hétben, amíg beteg volt, az ő képei illusztrálták a blogomat.

 

 • Milyen nyelveket tanultál és milyen nyelveket beszélsz?

 

Notórius nyelvtanuló vagyok. 🙂 A mai napig négy nyelvet tanultam: oroszul (igen, én már ilyen öreg vagyok!), németül, angolul és franciául. Ebből egyedül németül sikerült tisztességesen megtanulnom (ebből van egy szakmaival bővített felsőfokú nyelvvizsgám is). Az angollal sajnos úgy vagyok, hogy többet értek meg belőle, mint amennyire meg tudom értetni magam – a passzív szókincs átka rajtam is ül.

 

 • Hogyan emlékszel vissza ezekre a nyelvtanulási élményekre?

 

Hát, az iskolai nyelvtanulás nekem sem tartozott a kedvenceim közé. A legnagyobb élményem az volt, amikor gimnazista koromban három nyári szünetben is volt alkalmam hosszabb időt (két hetet – egy hónapot) Németországban tölteni. Az idegennyelvi környezet sokat lendített a nyelvtudásomon. És adott egy teljesen másfajta motivációt a nyelvtanuláshoz. Szerintem igazából ennek köszönhetem, hogy németből meglett a felsőfok. Amikor más anyanyelvet beszélőkkel tudod megértetni magad, akkor egy másik világ nyílik ki. Érdekes és izgalmas felfedezés.

 

 • Mit gondolsz a játékos otthoni angolozásról?

 

És anno német dalokat, mondókákat mondtam a gyerekeimnek, de azon is láttam, milyen hatást gyakorol a gyerekekre a nyelvtanulás ezen módja. Nem az a lényeg, hogy a gyerek már ekkor anyanyelvi szinten megtanulna egy nyelvet, mert erre a játékok nem is képesek. De arra igen, hogy egy életre meghatározza a gyerekek nyelvtanuláshoz való hozzáállását. És nagyon nem mindegy, hogy egy nyelvet kínlódva, gyötrődve tanul-e meg, vagy úgy, mintha szivacsként szívná magába. Ez óriási különbség!

 • Szoktatok-e otthon gyermekeddel angol dalokat hallgatni?

 

Hát, azt nem nagyon, merthogy én németes vagyok. 🙂  De német dalokat hallgattunk, és mondókáztunk is. Sőt még német mesekönyvünk is volt. Az én gyerekeim kinőtték már azt a kort, amikor ezek még érdekelték őket, de a hatásuk máig megvan: a nagylányom germanisztika szakon szerez diplomát nemsokára és angolul is társalgási szinten beszél. A fiam fordítva: neki nagolból van felsőfokú nyelvvizsgája, most gyúr a német középfokra. A kisebbik lányom pedig párhuzamosan tanulja a két nyelvet: a németet órarendi keretek között, az angolt magánúton, de minden tanév végén osztályozó vizsgát tesz belőle.

 

 • Miért tartod fontosnak, hogy a jövőben gyermeked nyelveket beszéljen?

 

Már én sem tudtam meglenni a végzettségemmel megbízható színvonalon beszélt nyelv nélkül. Sokáig német multicégnél dolgoztam, de már akkoris éreztem az angoltudás hiányát. Most meg rengeteg szakirodalmat szedek össze németül is, angolul is. (Oda elég a passzív nyelvtudás is.: -) ) Ahogy a dolgokat elnézem, ez később fokozottan így lesz. Az angol alapvető lesz, mellette pedig kell még egy „egzotikus” nyelv is a versenyképességhez. Őszintén szólva sosem hittem volna, hogy egyszer a német még egzotikumnak fog számítani… 🙂

 

 • Tervezed-e, hogy a későbbiekben valamely nyelvvel megismerteted gyermeked?

 

Ezen már túlvagyunk. 🙂 Viszont a nagylányom már emlegette, hogy érdekelné az orosz, a fiam pedig mintha a spanyolt emlegette volna. Szóval termékeny talajra hullottak anno azok a német gyerekdalok…

 

 • Tudsz-e bármilyen kedvezményt/ajándékot felajánlani azoknak a vásárlóknak/megrendelőknek, akik az Angol Kalauz oldalról mennek át Hozzád rendelni?

 

A Pénzmesék Nagy csomagjából 500,-, az Extranagy csomagjából pedig 1.000 Ft kedvezményt ajánlok fel mindazoknak, akik a megrendeléskor a megrendelő űrlapon a Postacím rovatban a postacímük után beírják, hogy AN500 vagy AN1000.

 

Köszönöm szépen az interjút és a felajánlást, Csilla!  További sok sikert és örömet kívánunk Neked!

Csillát az alábbi elérhetőségeken találjátok:

 

 

 

A Pénzmesék szerzői csomagjai itt érhetőek el›››

 

Himer Csilla

pénzpedagógus

https://eznemjatek.com

info@eznemjatek.com

70/336-4517

 

 

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Ez a weboldal sütiket (cookie) használ a lehető legjobb felhasználói élmény érdekében. A weboldal további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ az adatkezelésről: https://angolkalauz.hu/adatvedelmi-tajekoztato/

Bezárás