Az alkotó munkának, így a festésnek is rengeteg fejlesztő hatása van. Amikor a gyermek először rájön, hogy a ceruza, zsírkréta, és a festék nyomot hagy a papíron a kreativitása is fejlődésnek indul. Azzal, hogy ő maga szabadon alkothat segítjük őt abban, hogy kibontakozzon a személyisége is. A pici kezek, amik később majd a ceruzát is fogják majd, eleinte ügyetlenül mozognak a papíron, később pedig egyre inkább megtanulja a gyermek, hogyan kell fognia a ceruzát, zsírkrétát, ecsetet majd pedig a ceruzát, hogy azzal létrehozhasson valamit, amit elképzelt. Ne mondjuk meg neki, hogy mit csináljon, hagyjuk szabadon szárnyalni a képzeletét. Kreativitásuk, gondolkodásuk, problémamegoldó képességük ezzel együtt fog fejlődni.

A szem-kéz koordináció fejlesztését, illetve az alkotás élményét egészen pici korban elkezdhetjük, mégpedig ehető, színes ujjfesték segítségével. A saját kislányomon tapasztalom, hogy mennyire élvezi, hogy a papíron nyomot hagyhat, így elkészítettem házilag egy olyan ujjfestéket, amit nem baj, ha esetleg megkóstol. Nagyon egyszerű, Te is bármikor elkészítheted, csak néhány összetevő szükséges hozzá!

Ehető, színes ujjfesték recept:

– Natúr joghurt

– Ételszínezék (vagy bármilyen természetes színező pl. cékla)

Ezeket kis tégelyben összekeverem és már indulhat is az alkotás!

Közben észrevétlenül az angol nyelv is előkerülhet, a színeket máris tudjuk gyakorolni egészen pici babákkal is! Később pedig jöhetnek a “bonyolultabb” alkotások is, amikről szintén beszélgethetünk angolul!

 Így alkotunk mi:

 

Míra, Tomika 2

 

Dani Bogi 2

 

A festegetés közben ezt a dalt szoktuk hallgatni a szivárványról:

 

Vagy ezt 🙂

 

És ezt is nagyon szeretjük:

 

 

 

Az eredeti receptet itt találtam:

www.funathomewithkids.com

Jó alkotást kívánok Nektek! 🙂