Egy kedves virtuális ismerősöm Kranz Nikoletta (angol-szlovák tanár; www.yourguide.hu) fejéből pattant ki az ötlet, hogy álljunk össze többen és készítsünk egy olyan újságot, ami kifejezetten nyelvtanulóknak szól, de nem csak nyelvtanulással kapcsolatos témákban. Így született meg az English Tea Time című magazin, aminek első számát itt is közzéteszem, fogadjátok sok szeretettel!

Ebben az első számban, a hónaphoz hűen Halloween történetéről, a lámpásról és a hagyományokról írtam. A cikkben megemlítettem a móri Radnóti Miklós Általános Iskolát is, ahol a padláson tartott játékos vetélkedővel szoktunk megemlékezni a nálunk kevésbé ismert napról. A képen kedves kollegáimmal szerepelek. 🙂

Halloween ünnepe Magyarországon nem örvend nagy népszerűségnek, nálunk Mindenszentek van. Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy meg lehet ismertetni egy másik kultúrát gyermekeinkkel úgy, hogy a sajátunkat ne érezzük veszélyben! (A Valentin-nap ugyanúgy egy külföldről behozott szokás, mégis elfogadott.)

Segítségképpen itt a cikk magyarul is. De először olvasd el angolul! 🙂

 

A történet

Halloween napja (All Hallow’s Eve vagy All Saint’s Day) október 31-éhez kötődik. Eredete az ókori kelta Samhain fesztiválhoz nyúlik vissza. Az ír bevándorlók vitték Amerikába 1848-ban a hagyományt. Halloween nem ünnepelnek minden országban, nagyrészt Amerikában van hagyománya, mostanában pedig már Magyarországon is egyre népszerűbb. A napról általában a narancssárga és fekete színek illetve a töklámpás szimbóluma jut eszünkbe.

 

Samhain

Október 31-én éjszaka a kelták Samhain ünnepét tartották, ekkor úgy hitték, hogy a halottak szellemei visszatérnek a földre. Az emberek elhagyták a házaikat és beöltöztek, mert úgy gondolták, hogy ebben a formában a szellemek nem ismerik fel őket.

 

A töklámpás legendája

Az írek eredetileg fehérrépát használtak, ebbe tették a gyertyát, amikor Amerikába érkeztek, akkor rájöttek, hogy a tök erre alkalmasabb.

 

Egy öreg farmer, Stingy Jack, aki nagy részeges és szélhámos hírében állt, rászedte a Sátánt, hogy másszon fel egy fára. Jack ekkor egy keresztet vésett a fa törzsébe, így a gonosz a fán ragadt. Jack és a Sátán egyezséget kötött, hogy ha többet nem viszi a kísértésbe Jack-et, akkor megígéri, hogy leengedi a fáról. Miután Jack meghalt, nem engedték be sem a pokolba, sem a mennyországba tettei miatt. A gonosz egy kis parazsat adott neki (fehérrépa lámpást), hogy a sötétben világítson.

Ma a lámpást házak dekorálására használják. Néhány faragott töklámpásnak igazi művészi értéke van.

 

Tevékenységek

Halloween-kor előkerülnek a hagyományos tevékenységek, mint a trick-or-treating: “csokit vagy csalunk” – házról házra járás jelmezben, a szellemjárás, lehullott levelek eltüzelése, jelmezes bulik, kísérteties események látogatása, töklámpás faragása, rémtörténetek olvasása és horrorfilmek nézése.

 

Trick-or-treating

A szokás a XV. századra nyúlik vissza. A szegény emberek könyörögtek a “lélek sütiért” , ami egy darab kenyér volt tulajdonképpen. Ma a gyerekek házról házra járnak és cukorkákat kapnak.

 

Halloween a mi iskolánkban

Az iskolában, ahol tanítok minden évben megrendezzük a Halloween bulit. A party előtt dekorációt készítünk például papír denevéreket, töklámpást faragunk és lampionokat festünk. Hagyományos játékokat játszunk a padláson, például “alma vadászatot”. Ebben a feladatban az almák egy vízzel teli tálban vannak, onnan kell őket szájjal kivenni. Minden gyermek jelmezt visel, például csontváz, szellem, vámpír vagy ehhez hasonló rémisztő kosztumöt. Az iskolánkban, mi tanárok  is beöltözünk. A képen megtaláltok a jobb oldalon. A másik két személy a barátom, az iskolából.

 

Boldog Halloween-t kívánok mindenkinek!

 

Ha pedig már a történetet és a szokásokat megismertétek, figyelmetekbe ajánlok néhány kreatív ötletet  a Halloween-hoz kapcsolódóan.

 

A kép forrása: Morguefile.com

 

Ajánlott termék:

Halloween digitális játékcsomag ovisoknak, kisiskolásoknak: