Még mindig az a téves nézet él az emberek többségében, hogy a baba angol valami ártalmas, felesleges és a gyerekek számára megterhelő tevékenység. Ennek oka, hogy sajnos  nagyon kevés információ jut el az emberekhez a korai nyelvátadással kapcsolatban.

A kisgyerekek idegen nyelvekhez való viszonyát az tudja magában igazán átértékelni, akinek a családjában vagy a közvetlen környezetében élnek olyanok, akiknek a gyermeke a baba angolozás “eredményeit” már mutatta. Nem kell a gyerekektől elvárni, hogy egy hónap múlva akadémiai angol tudással beszéljenek vagy ismerjék az igeidőket, főként, hogy az anyanyelvüket is ebben az időszakban tanulják. Magyarul sem tart kiselőadásokat egy-egy témából, miért várnánk, hogy angolul folyékonyan beszéljen? Legtöbbször azzal szoktam szembesülni, mikor a szülők megkérdezik, hogy “Na és mikor fog angolul beszélni?” Ezzel felesleges nyomást teszünk a gyerekre (is), és pont ez lenne a lényeg, hogy ettől megkíméljük, hiszen az iskolában úgyis fog épp elég követelményt kapni… Nagyszerű és hatalmas eredmény, ha első körben egy-egy utasítást már megért angolul (mint ahogyan az én kislányom is örömmel tapsol, ha megkérem), vagy később egy-egy szót már mond, felismer egy-egy tárgyat a környezetéből, vagy félig halandzsa nyelven előad egy angol mondókát.

Az otthoni angolozásnak, a családi körben való angol játéknak az első és legfontosabb célja a közös játék és a nyelv megszerettetése, hogy egyszer s mindenkorra jó viszonyban legyen a gyermek a nyelvekkel és nyelvtanulással! A gyermek a szülőtől a hozzáállást lesi el, ugyanúgy, ahogy minden mást, a világot utánzással ismeri meg, az lesz neki természetes, amit Tőled lát! Ha magadat is meg kell erőszakolnod, azt a gyermeked is megérzi, idegenül fog hatni, nem lesz természetes és hiteles. Csináld szívesen, énekelj átéléssel! Nem kell szavakat tanítanod és magyaráznod otthon és ne kérj számon a gyermekedtől! Ne legyen nyomás rajta, élvezze a közös angolozás perceit! A szülő nem kell, hogy nyelvtanár legyen, Te az első és legfontosabb játszópajtása vagy gyermekednek, akihez kötődik és ahol biztonságban érzi magát. Ezért játssz vele minél többet, ha teheted, akkor angolul is!

A baba angolnak akkor van értelme, ha Te otthon is segíted gyermeked, énekelsz, mondókázol neki! Mindig hangsúlyozni szoktam, hogy akkor énekelj a gyermekednek angolul, ha ugyanezt megteszed magyarul is, minden egyes nap! Ne a magyar mondókáktól vedd el az időt, eszedbe ne jusson! (Sokan mondják, hogy ezért nem akarnak otthon angolozni, mert akkor a magyar nyelv elveszik… Miért veszne? A kettő elfér egymás mellett!) Arra próbállak rávenni, hogy a magyar mondókák és mesék mellett, mutasd meg gyermekednek, hogy az angol nyelvben is mennyi gyönyörű dalocska van!

Szóval, nem kifogás, hogy nem jó a kiejtésed vagy hibás a nyelvtanod esetleg nem tudsz összefüggően angolul beszélni (hogy csak egy párat említsek…) Gondolj bele, biztosan van olyan a környezetedben, aki magyarul sem beszél helyesen, mégis társalog a gyerekével. Akkor ne tegye, mert rosszul fog megtanulni magyarul? A gyerekeknek szerencsére megvan az a csodálatos képessége, hogy a tökéletlen mondatokat magukban idővel felülírják, ezen kívül a környezet is hat rájuk. Te is nyugodtan bevethetsz angol nyelvű CD-ket, DVD-ket! Természetesen nem azt mondom, hogy lényegtelen, hogyan beszélsz gyermekedhez, mert hülyeséget ne adjunk át, de ha egy-egy mondókát, dalt Te megtanulsz, azt nyugodtan gyermekednek is elmondhatod, énekelheted! Kezdetben ez is elég! Az otthoni angolozást pedig meg tudod támogatni (ha van rá lehetőséged) egy baba angol foglalkozással, illetve egy tanárral, aki segít neked mondatokat összerakni, hogy meg merj szólalni gyermeked előtt és az helyes is legyen! Eleinte fura lesz nem az anyanyelveden szólni, de idővel belerázódsz! Nyilván az anyanyelvünkön jobban tudunk szeretgetni vagy szidalmazni, de idővel az angol nyelv is bekúszik majd az életetekbe!

Kezdetben elég egy rövid dal vagy mondóka, nem kell hozzá egy egész sor szöveget megtanulni, hogy szóljunk a gyerekhez! Hallgassatok sok-sok angol dalt együtt, és “tanuljatok közösen”, ezekből is sokat profitálhatsz Te is! Szeresd meg az angol nyelvet, a dalokat és mondókákat, hogy ezt a nyelv iránti szeretetet tudd átadni gyermekednek is! A “többiben” és a hogyanokban pedig támogatlak én! 🙂

 

 

 

Sok sikert és örömet kívánok!

 

(A kép forrása: www.freedigitalphotos.net by tuelekza.)