Amikor megszületett a kisbabád valószínűleg még nem nagyon jutott az eszedbe, hogy „Jaj, de jó lenne angolul/németül stb. is beszélni hozzá, énekelni”. Legalábbis a többségnek biztosan nem, ahogyan nekem sem ez volt a fő gondolatom. Nyilván tudtam, hogy szeretném átadni gyermekemnek az angol nyelv szeretetét, hogy később szívesen beszéljen angolul, de egy pár napos-hetes babánál ez még nem volt a napi rutin része. Írtam már nektek arról, hogy hogyan csináljuk mi, mikor érdemes elkezdeni a játékos angolozást otthon, szerintem.

Itt találod:

>>> Baba angol – Mikor érdemes elkezdeni?

Szóval teljesen természetes, hogy amikor a babád megszületik, akkor néhány hónapig csak figyelgetitek egymást (főleg, ha első baba) és kell egy bizonyos idő, mire összeszoktok. Ha Magyarországon éltek és csak Tőled fog angol nyelvet hallani, akkor szerintem rendben van, ha „csak” pár hónapos kora körül kezdesz vele angolul beszélgetni, énekelni, mondókázni, amikor egyébként is nyit már a világ felé, érdeklődik minden iránt és többet van fenn. Persze sokan vannak, akik tényleg már az első pillanattól angolul (is) beszélnek a gyerekükhöz, én ezt nem tudtam megtenni, így „később” kezdtem. Mondjuk a pocakomban hallgatott angolt, meg néha-néha énekeltem neki angolul is, de ez nem volt tudatos. (Akik persze nem magyar nyelvterületen élnek és esetleg a párjuk sem magyar anyanyelvű, náluk más a helyzet, ott természetesen van jelen a kétnyelvűség.)

Mire figyelj, hogyan kezdjük a babával az otthoni angolozást?

  • Bizonyosodjunk meg róla, hogy a baba nem éhes, tiszta a pelenkája, nem fáradt és jól érzi magát.
  • Rövid versikékkel kezdjük és alkalmazkodjunk a babához. Ha valami nem tetszik neki, ne erőltessük. Másik időpontban is próbálkozhatunk.
  • Kényelemes testhelyzetet válasszatok mindketten. Vedd az öledbe, ha olyan dalt énekelsz, vagy tedd le a szőnyegre és ülj le vele szemben.
  • Fontos a szemkontaktus, lássa az arckifejezésedet, a szád mozgását, érintsd meg a testrészeit, érthetően beszélj hozzá.
  • A mondókák és dalok mozgásait egyszerűsítsd le a baba számára, használd hozzá a karját és a lábait.

Eleinte fura lehet majd, hogy másik nyelven beszélsz, mint az anyanyelved, esetlenül érzed majd magad, de ne aggódj, ez pár hét alatt elmúlik és később már fel sem fog tűnni, hogy nem az anyanyelveden szólsz hozzá. Több Anyuka is beszámolt már arról, hogy eleinte bután érezték magukat, nem nagyon tudták kifejezni, hogy mit szerettek volna, később pedig már azon kapták magukat, hogy angolul gondolkodnak, önkéntelenül is angolul szólnak a gyermekükhöz. A lényeg a kitartás! Mivel visszajelzést nem nagyon fogsz kapni, egy-egy mosolytól eltekintve, fontos, hogy ne add fel!

Saját magad fejlesztésére hallgass sok-sok angol nyelvű mondókát és gyerekdalt, ezzel is rengeteget tanulsz, illetve érdemes lehet néhány idegen nyelvű mesekönyvet is beszerezni, amiből később együtt is olvashattok!

Ha kíváncsi vagy a sikeres nyelvátadás titkára, olvasd el ezt a cikket is!

>>> A sikeres nyelvátadás tíz pontja

 

Hamarosan folytatom, hogy mit játsszunk a babával angolul! 🙂

 

Kép forrása: www.freedigitalphotos.net (Danilo Rizzuti)