Rendhagyó bejegyzés következik a blogon, annál is inkább, mert Míráról nem írtam ilyen fejlődési naplót (sajnos) és mert csak a blogot akkor indítottam, amikor ő már egyéves volt. Ennek nagyon egyszerű oka, hogy Míra valóban 0/24-ben szerette, ha szórakoztatom. Első gyerek volt, császármetszéssel, nehezen induló szoptatással, vagyis sok dolog együtt volt ahhoz, hogy ne legyen egyszerű az élet. Ezen kívül pedig az alvást még csak hírből sem ismerte, többet volt ébren, mint amennyit aludt. Mikor arra számítottam, hogy egy pici baba csak eszik-alszik, akkor nagyon naív voltam 🙂 Szóval úgy indult, hogy hazaérkezésünk után Míra az egész éjszakát üvöltéssel töltötte, a mai napig nem tudjuk miért, nem is tudtunk vele mit kezdeni, épp csak fejre nem állítottuk … Szóval vele az első év nem volt könnyű, hasfájós is volt, aztán fogak stb. 🙂 A mai napig ilyen aktív, ezt látjátok a videókból és a történetekből, amiket meg szoktam osztani. Nagyon cserfes, “programozós”, nem a fenekén ülős kislány, imádjuk, igazi kis huncut!

Balázs mellett szerencsére jut idő Mírára is, hiszen kaptunk egy végtelenül nyugodt, kedves, türelmes és mosolygós kisfiút, akinek szuper alvókája van. Egy dologra kell figyelni, ha éhes lesz, akkor nem várhat egy percet sem, azonnal kér!  🙂 Ha viszont tele a pocak, akkor minden oké.

Míra nagyon szereti, bár azért sejtem, hogy majd ha már többet lesz ébren és egyre jobban nyit a külvilág felé, akkor azért oda kell figyelni, hogy ne legyen féltékenység, mert azért a 6. hét után voltak mélypontok a két gyerekkel…

Ami nekünk sokat segített és egyben szívből is ajánlom:

Míra nagyon szereti babusgatni Balázst és mindenképpen szerettem volna, ha kézbe is veheti, de azért “csupaszon” nem mertem még a kezébe adni, amíg nagyon picike volt. Így a MaVoile Babapólya pont kapóra jött amit Helénától kaptunk (ő egyébként ajánlott fel a Minden hónapra egy angolos kihívásra is ajándékot, a Gondevőt).  Nagyon szépen köszönjük ezt a szuper kedvességet, jó szolgálatot tesz, hiszen biztonságot nyújt a baba számára azáltal, hogy körbeöleli. A pólyában egyébként azt tetszett különösen, hogy egy zsák az egész, vagyis nem kell attól tartani, hogy kicsúszik belőle a baba.

Itt tudtok körbenézni Helénánál: www.babapolya.hu

Facebook: MaVoile Babapólya

 

 

 

 

A másik szuper hasznos baba-mama terméket Esztertől a Monello baby&more egyik tulajdonosától kaptunk (aki szintén ajánlott fel nyereményt a kihíváshoz :-))

Esztertől egy pihe-puha Kiscsillagot kaptunk, ami kitűnően használható takarónak, nagyon jól melegít és emellett hagyja a babát mozogni. Mivel Balázsnak egyfolytában jár keze-lába, ezért pont jókor jött, mert ezt nem tudja magáról lerúgni, de elég ha alá csak egy bodyt kap, mert nem fázik meg. És ami lényeges, Balázs is jól érzi magát benne!

Eszternél itt tudtok körbenézni: www.monello.hu

Facebook: Monello – baby & more 

 

 

a

 

Ami az angolozást illeti: Mírával még csak ilyenkor kezdtem a mondókákat, dalokat – tekintve, hogy eddigre már kiismertem, hogy mikor mi baja volt 🙂

Hatalmas előny Balázsnak, hogy nem csak tőlem hallhatja az angol mondókákat, dalokat, hanem Mírától is. Ebben pedig nincs hiány 🙂 Ahogy Míra kinyitja a szemét reggel, be nem áll a szája, Balázs első szavai nagy eséllyel kerülhetnek ki a Five Little Monkeys vagy  a Twinkle, Twinkle Little Star szövegeiből 🙂

Én is nagyon sokat beszélek hozzá angolul is, pelenkázás, öltözködés közben, Míra pedig mindig szívesen csatlakozik hozzám.

Még mindig sokan vannak a “korai” angol nyelvi fejlesztés ellen.
Pedig szerintem, ha a gyermek szabad akaratából hallgat angol dalokat és ő kéri az angol meséket, könyveket, játékba ágyazva tesszük a mindennapok részévé az angolozást, akkor semmiképpen nem beszélhetünk káros és a gyermek számára megterhelő dologról.
Mint ahogyan az óvodában is bújtatva fejlesztik a gyerekek képességeit, ugyanígy történik ez az idegen nyelv esetében is, ráadásul itt a saját kis megszokott közegében, a szülővel történik mindez!
Annyira természetessé válik számukra az “idegen” nyelv, hogy spontán is ezt használják, mint ahogyan Míra is sokszor teszi ezt Balázzsal.
És szerintem ez a legfontosabb, hogy szívesen és természetesen használják az adott nyelvet most és később is!

 Itt éppen Míra énekel Balázsnak 🙂

 

Kívánunk nektek is örömteli pillanatokat, vidám angolozást!

Melinda és a kicsik: Míra és Balázs 🙂